Handige tips en tricks

Verlichting

Een korte geschiedenis van het neonbord

neon laten maken

neon laten maken

Al bijna een eeuw lang zijn neonreclames een hoofdbestanddeel van de populaire cultuur. Ze sieren de gevels van ’s werelds meest iconische bedrijven, van eethuisjes en drive-ins tot casino’s en concertzalen. Maar waar komen deze schitterende displays vandaan? Laten we eens kijken naar de geschiedenis van het neonbord.

neon laten maken

Het neonlicht werd in 1910 uitgevonden door de Franse chemicus Georges Claude en was een verbetering van een eerdere uitvinding, de “neonbuis” Neonbuizen werden al jaren gebruikt in wetenschappelijke experimenten, maar ze waren te duur voor algemeen commercieel gebruik. Claude’s innovatie bestond uit het maken van een vacuümbuis waarmee licht kon worden geproduceerd zonder warmte, waardoor het mogelijk werd neonreclame op grote schaal te produceren.

De eerste neonlichten werden gebruikt om reclame te maken voor Grand Coney Island, een pretpark in New York City. Binnen een paar jaar waren ze een algemeen beeld geworden in Amerikaanse steden, gebruikt om reclame te maken voor alles van bedrijven tot politieke campagnes. In de jaren 1930 begon Hollywood neonlichten te gebruiken als een kosteneffectieve manier om spanning en glamour toe te voegen aan filmsets. In de loop der jaren zijn neonlichten een integraal onderdeel geworden van Americana, en verschijnen ze in talloze films en TV-programma’s. Ook voor jou thuis als particulier kun je tegenwoordig neon laten maken.

Neonborden zijn meer dan alleen reclame; het zijn stukken levende geschiedenis. Al bijna een eeuw lang spreken deze schitterende displays tot onze verbeelding en verlichten ze onze nachten. De volgende keer dat je een neonbord ziet, neem dan even de tijd om zijn geschiedenis te waarderen – en de manier waarop het nog steeds helderheid en persoonlijkheid toevoegt aan onze wereld van vandaag.