Handige tips en tricks

ICT

Cybercriminaliteit is een groot probleem 

De laatste jaren nemen inbraken en ander vergelijkbare criminaliteit af. Veel mensen denken dat de criminelen ermee gestopt zijn, maar dat is verkeerd omdat de criminelen nu cybercriminelen geworden zijn en online een slag proberen te slaan. Jaarlijks worden er miljoenen mensen in Nederland slachtoffer van cybercrime. Ze worden opgelicht, gehackt of hun persoonlijke informatie word verkocht aan andere cybercriminelen. Cybercrime moet je altijd zien te voorkomen, maar dat vinden veel mensen erg lastig omdat ze niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Gelukkig vind je daar meer informatie over in dit artikel. 

Schaf een antivirus pakket aan 

Je kunt jezelf, maar ook je huishouden het beste beschermen tegen cybercriminaliteit door een Avast Anitivirus pakket aan te schaffen. Dit is een pakket waar allerlei handige software in zit. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een VPN waarmee je anoniem op het internet kan surfen, maar ook aan een uitgebreide virusscanner die kan voorkomen dat je niet besmet raakt met een vervelend virus. Het hebben van een virusscanner is erg belangrijk, vooral als je een bedrijf hebt. Virussen kunnen namelijk zeer veel schade aanrichten en persoonlijke en/of gevoelige informatie stelen. 

Schakel macro’s uit in Office 

Als je veel gebruik maakt van Office 2019, dan is er een kans aanwezig dat je ook macro’s gebruikt. Dit maakt het werk makkelijker, aangezien het mogelijk is om een gedeelte van het werk te automatiseren. Wanneer je macro’s wilt gebruiken, is het erg belangrijk om te weten dat het mogelijk is dat cybercriminelen hiervan gebruik maken. Je kunt bijvoorbeeld een bestand openen met een macro waardoor een virus gedownload word. Wanneer je macro’s inschakelt, dan krijg je daar ook een melding van. Het is daarom verstandig om goed na te denken over het gebruiken van macro’s wel verstandig is in je situatie. 

Leer je kinderen om te gaan met het internet 

Mocht je kinderen in huis hebben, dan is de kans groot dat ze ook regelmatig of zelfs dagelijks gebruik maken van het internet. Dat kan er bijvoorbeeld mee te maken hebben dat ze een spelcomputer, een mobiele telefoon of een computer hebben. Het internet zit vol met gevaren en dat maakt je kinderen erg kwetsbaar. Er zitten cybercriminelen op het internet, maar ook pedofielen en andere vreemde figuren. Het is daarom erg verstandig om je kinderen te leren hoe ze op een veilige manier omgaan op het internet, maar ook dat ze de verschillende dreigingen leren herkennen en weten wat ze dan moeten doen.